Porosodnak-e vagyonok a padláson?

Vagy a pincében, vagy csak szerteszét a lakásban? Mit lehet kezdeni azokkal a dolgokkal, amik például egy 96 éves nagypapa után maradtak. Sajnáljuk kidobni, mert akár értékes is lehet. Mi a jó megoldás? Értékbecslőt hívni? Esetleg hagyaték-, régiség felvásárlót? Bolhapiacra vinni? Internetes eladói oldalra feltölteni? Kidobni?

Általában bekövetkezik legtöbbünk életében, hogy megörököl egy ingatlant tele mindenféle ingóságokkal, tárgyakkal. Belép a lakásba – életének egy részét talán pont itt töltötte – mindenütt poros tárgyak, melyek emlékek is… Legtöbb esetben az örökös eladná a lakást, vagy maga költözne oda. Mindkét esetben rengeteg a felesleges dolog. A családtagok általában „megvívják kis harcaikat”, hogy mi maradhat, ki mit visz el magával… stb. Mi legyen a többivel? Értékesek-e? Azontúl, hogy lelkileg megterhelő egy hagyaték értékestése, általában a fizikai megvalósítás is felőrli az energiákat.

Tapasztalataink alapján 3 pontba szedtük, hogy mi történhet:

  1. Saját magunk árulhatjuk a megörökölt, számunkra szükségtelen dolgokat bolhapiacon vagy internetes oldalakon. Előnye, hogy magasabb árat kaphatunk egyes tárgyakért, mint amennyit egy felvásárló fizetne. Azonban, ha nem vagyunk tisztában a tárgyak értékével, megtörténhet, hogy sokkal alacsonyabb áron kelnek el dolgok, mint amennyit érnek. Ugyanakkor, amit többre tartunk, a nyakunkon maradhat a magasan szabott ár miatt. Egy lakásnyi ingóság árusítása rengeteg munka, hosszú idő és általában a tárgyak töredéke talál gazdára. Előfordul az is, hogy az 1 Ft-os aukciók kattintásra sem méltatódnak.
  2. Igénybe vehetünk értékbecslés szolgáltatást. Rengetegen hirdetnek az interneten ingyenes értékbecslést. Azonban egy szakképzett értékbecslő óradíja akár több 10.000 Ft. Ők nem vásárolnak fel semmit, az ingóságok becsértéket mondják meg az óradíjuk ellenében. A tárgyak becsült értéke nem minden esetben tükrözi a valós piaci árat. Az ingyenes értékbecslők valódi célja a felvásárlás, s az eladásból származó profit.
  3. Hívhatunk felvásárlót, aki az egész hagyatékot egyben megveszi vagy néhány piacképesnek gondolt dolgot összeválogat, és azért fizet egy összeget. Előbbi esetben alacsonyabb összeget fizet, mert olyan dolgok elszállításával is törődnie kell, amiből nem remélhet bevételt. Ez abban az esetben megoldás, ha fő cél az ingatlan kiürítése, s így elszállításra kerülnek olyan tárgyak is, amik nem képviselnek értéket. Utóbbi esetben a felvásárló adhat magasabb árat néhány dologért, mert ez jár számára a legkisebb befektetett munkával. Csak azt viszi, amiből jó esetben bevétele is lesz. Az örökös számára ott maradnak tárgyak, melyeknek sorsáról továbbra is döntést kell hoznia.régiség vásár, régiségek, hagyatékok, régi kerék, óra, írógép, edények

Egy hagyaték feldolgozása e 3 ponton kívül még sokféle módon történhet, de akár mind a 3 megoldást megpróbálhatjuk, igénybe vehetjük. Mindig saját magunknak kell mérlegelnünk, hogy a ránk maradt hagyatékkal való foglalkozás lelkileg mennyire terhel meg minket, és mennyi belefektetett energiát, időt ér meg számunkra a hagyatékkal dolgozni. (Erről egy későbbi blogban még foglalkozunk) E szempontok szerint érdemes döntést hoznunk.

Hívjon minket!